IBS - en av världens vanligaste sjukdomar

Vad är IBS?

IBS är en förkortning av engelskans Irritable Bowel Syndrome. IBS är det vanligaste namnet på sjukdomen även på svenska. Det är en av världens vanligaste sjukdomar. Trots detta saknas kunskap om varför vi får irritabel tarm. Problemen uppstår oftast mellan 20 och 40 års ålder, även om IBS kan komma både tidigare och senare än så.

Två sorters IBS

Det finns två typer av IBS: förstoppning och diarré. Variationen är dock stor, och hur just din IBS beter sig är individuellt. Symtomen kan vara olika från dag till dag. De flesta som har IBS har mest problem med diarré. De som i stället lider av förstoppning utgör en mindre andel. Men de allra flesta har problem med både diarré och förstoppning, bara inte samtidigt.

Symtom på IBS

De typiska symtomen är ont i magen och oregelbunden tarmfunktion. De flesta har omväxlande diarré och förstoppning. Om du har IBS, har du först och främst ont i magen. Ett annat tecken kan vara att smärtan förändras när du går på toa. Efter toabesöket gör det antingen mer ont eller mindre ont. Om du har förstoppning eller diarré, är även detta tecken på IBS. Att du inte kan gå på toaletten regelbundet är ytterligare ett symtom. Det ska också nämnas att vem som helst kan uppleva dessa problem utan att det handlar om IBS. Det är först när det pågår länge, åtminstone några månader, som du kan misstänka att det rör sig om IBS.

Vad beror IBS på?

Det är oklart varför vi får IBS. Irritabel tarm utvecklas i tjocktarmen, och kan ibland sprida sig till tunntarmen. Det handlar troligtvis om flera faktorer som tillsammans skapar irritabel tarm. Tarmens muskler och nerver förändras. Även stress och oro kan spela in. Dessutom kan IBS vara ärftligt.

Vilken mat borde man undvika när man har IBS?

Eftersom IBS handlar om matsmältning, är maten en del av problemet. Många som har IBS upplever att de blir bättre om de undviker vissa livsmedel. Vanligt är att fet mat, kryddstark mat, kaffe och alkohol bidrar till ökade problem. Även mat som bildar gas kan bidra till problemen. Hit hör till exempel kål, lök och bönor. 

FODMAP är ett sätt att behandla IBS med hjälp av kosten. Detta görs genom att ta reda på vilka kolhydrater som orsakar besvären. FODMAP står för Fermenterbara, Oligo-, Di-, Mono-sackarider och Polyoler. Fermenterbara (jäsningsbara) kolhydrater absorberas dåligt av tarmen hos den som har IBS. Därför kan de ge symtom som exempelvis gaser, diarré och smärta.

Du får själv pröva dig fram till vilken mat du kan äta. Även om du drar ner på sådan mat som ger dig problem, kan dock andra åtgärder behövas för att bli fri från ont i magen, diarré och förstoppning.

Är IBS farligt?

IBS är en smärtsam sjukdom, som dock är helt ofarlig. Det är särskilt efter måltider som det gör ont. De som har IBS är extra känsliga för smärta i tarmen. IBS kan inte utvecklas till cancer eller någon annan allvarlig sjukdom. IBS kan inte heller botas med en operation.

I samband med en irritabel tarm förekommer utspändhet och uppblåst mage. Den uppblåsta magen beror på gaser i tarmen, som är en av anledningarna till magsmärtor.

Lindra dina besvär med Diplomag

Diplomag IBS Diarré

Diarré är obehagligt och påverkar din vardag negativt. Att vara lös i magen kan bero på IBS, men det finns även andra orsaker. Oavsett varför du har diarré, behöver du en medicin* mot besväret. Du kan lindra diarré med Diplomag® IBS Diarré.

Läs mer

Diplomag IBS Förstoppning

Diplomag® IBS Förstoppning får i gång magen. Preparatet hjälper mot förstoppning som beror på IBS, akut förstoppning eller kronisk förstoppning. Diplomag lindrar även vid gasbildning.

Läs mer
Åk till toppen